web analytics

Infidelity Rate Among Married Couples

Translator: Albana TelhaiReviewer: Fex Thaqi Pse tradhëtojmë? Dhe pse njerëzit e lumtur tradhëtojnë? Dhe kur themi “pabesi�,çfarë nënkuptojmë saktësisht? Nënkupton një bashkim, histori dashurie,seks me pagesë, një dhomë chati, një masazh me fund të lumtur? Pse mendojmë se burrat mashtrojnë ngamërzija dhe frika e intimitetit, por gratë mashtrojnë nga vetmiadhe etja për intimitet?

Dhe a përbën një aferë gjithmonëfundin e një marrëdhënie? Përgjatë 10 viteve të fundit,kam udhëtuar nëpër botë dhe kam punuar gjerësishtme qindra çifte të cilët kanë qënëshpartalluar nga tradhëtia. Është një akt i thjeshtë shkelje i cili mund t’i vjedhënjë çifti marrëdhënien e tyre, lumturinë dhe thelbine identitetit të tyre: një aferë. E megjithatë, ky akt ekstremishti zakonshëm është kaq pak i kuptuar.

Pra, ky diskutim është për cilindoqë ka dashuruar ndonjeherë. Tradhtia bashkëshortore ka ekzistuarqë kur u shpik martesa, po kështu dhe tabuja, kundër saj. Në fakt, tradhëtia ka një këmbëngulje qëmartesa mund vetëm ta ketë zili, aq e vërtetë është kjo saqë,kjo është urdhëresa e vetme që përsëritet dy herë në Bibël një herë për kryerjen dhe herën tjetërvetëm për të menduarit. (Të qeshura)

Pra, si mund ta pajtojmë atë qëndalohet universalisht, dhe po universalisht praktikohet? Përgjatë historisë, burrat praktikishtkishin licensë për të tradhetuar me pasoja minimale, dhe të mbështetur nga një mori teorishbiologjike dhe evolucionare që justifikonin nevojën e tyrepër të bredhur, kështu që standardi i dyfishtë është aqi vjetër sa dhe vetë adulteria. Por kush e di se çfarë ndodh në të vërtetëatje nën ҫarҫafë, apo jo?

Sepse kur vjen fjala te seksi, presioni për burratështë që të mburren dhe ta egzagjerojnë, por presioni për gratë është ta fshehin,minimizojnë dhe mohojnë, ҫka nuk është e habitshme kur kujton seka ende nëntë shtete ku gratë mund të vritenpër shmangje nga e duhura. Tani, monogamia nënkuptontenjë person për gjithë jetën. Sot, monogamia nënkuptonnjë person në një kohë. (Të qeshura)

(Duartrokitje) Them se, shumë prej jush mund keni thënë quot;Unë jam monogam në të gjithamarrëdhëniet e mia.quot; (Të qeshura) Dikur, në fillim martoheshim, dhe bënim seks për herë të parë. Por tani ne martohemi, dhe ndalojmë së kryeri seks me të tjerët.

How Movies Can Make a Marriage Better

Man quot;Then why did you marry me?quot; Womanquot;Iquot;m beginning to wonderquot; Ronald Rogge The early years of marriage are a risky time forcouples. We know that about half of couples in the United States divorce, but a lot ofthose divorces occur in the first four or five years. And so we wanted to try and findways to help strengthen those marriages, and hopefully prevent some of those divorces.Man quot;Here’s to a good marriage.quot; Rogge So in this study, we had two groups of couples that wegave actual workshops, we brought them in, we taught them skills on how to communicate.And compared to a group that didn’t get any treatment, we found that after three yearsthey had far lower divorce. Woman quot;Just

trying to discover where the strings are attachedquot;Rogge But we wanted to see, if we did a very minimal intervention, having these couples watch moviesand talk about it, would lead to benefits Man quot;What kind of people would just sitlike that without a word to say to each other?quot; Woman quot;Married people.quot; Rogge The amazing thingis that with just watching five movies together, and talking for a halfhour, 45 minutes atthe end, we got benefits over three years, we cut the divorce rate in half. Man quot;Doyou ever think of marrying just for fun?quot; Woman quot;Marriage, fun? Fiddledeedeequot; Rogge Wewanted to give the couples in the movie condition some choice about what movies they were goingto watch together, Woman quot;If I push too

hard itquot;s because I want things to be betterquot;Rogge There are lots of romantic comedies out there about a man and a woman falling in love, butit doesn’t really show them having fights as a couple, or giving support to each otherafter a long stressful day, because they don’t end up together until the last frame of themovie. So it needed to be a movie that showed a longterm relationship so it would makesense to talk about, well how did the couple on screen provide support, and how are wedoing that? How did the couple on screen fight, and how are we doing that? Man quot;Well thatquot;snot the point.quot; Woman quot;It certainly isquot; Man quot;Notquot; Little girl quot;Bicker, bicker,bickerquot;. Rogge People watch movies all the time,

and yet they still get divorced. We actuallydon’t think that it’s the movies that’s the magic here, I mean don’t get me wrong, moviesare pretty magic, but to strengthen your relationship, we actually think that it’s the time thatthe couples took to spend together and focus on their relationship that mattered. Manquot;Youmake me want to be a better manquot; Rogge And taking a moment out of their busy life to think about,how am I acting to my partner, this person that I love the most in the world, and isthat the way I really want to be acting? Man and woman arguing Man quot;Could I please geta word in edgewise?quot; Woman quot;Go ahead.quot; Rogge What really excites me about this is that it givesus a way that we can reach out and help couples

on a wide scale, without needing thousandsof therapists trained to work with each of the couples. We can offer couples a way ofstrengthening their relationships they can do completely on their own, and it’s not liketheyquot;re just, they have to do it with five movies and stop, they could make it a yearlything they do around their anniversary, watch a movie together and talk about it. That wouldbe a fantastic thing to do, and a great present to give themselves each year. Woman quot;Know what you are?quot; Man quot;What?quot; Woman quot;Lovablequot; Man quot;I know, I knowquot;. A production of the University of Rochester. Please visit us online, and subscribe to our channel for more tutorials.

Leave a Reply